Behandelingen

Behandelingen
Hieronder staan verschillende trimmethodes beschreven de keuzen van behandeling hangt af van de soort hond, vacht, vachtconditie en voorkeur van u als baas.

Effileren/inkorten/knippen:
Een langere vacht kan worden ingekort en uitgedund. Dit gebeurt met een rechte schaar en een effileerschaar. Een effileerschaar is een schaar met aan 1 kant een snijblad en aan de andere kant een kam, door deze schaar te gebruiken krijg je een natuurlijk resultaat. Dit gebeurt vaak bij de Spaniëls, Setters en soortgelijke vachten.

Scheren:
Met de tondeuse kan de vacht goed worden ingekort. Voor een strak effect tegen de haargroei in, voor een natuurlijk effect met de haargroeirichting mee. Bij scheren denken de meeste mensen aan een haarlengte van een paar millimeter, maar wanneer de vacht volledig uit de klit is kun je tot ruim een centimeter scheren. Wanneer de vacht ernstig geklit is of zelfs vervilt is het noodzakelijk de hond onder de klitten door te scheren het gevolg hiervan is een kort geschoren hond.

Plukken:
Een plukvacht bestaat uit twee lagen. De harde ruwharige bovenvacht en de zachte onderwol. Bij plukken is het van belang dat de vacht plukrijp is. Dit kunt u zien als de bovenste laag makkelijk los laat. Meestal is een vacht om de 6 maanden plukrijp. Mocht u echter twijfelen, komt u gerust voor die tijd even langs. Het plukken van de bovenlaag doe ik met mijn hand of met een plukmes. Ook is er nog een andere plukmethode. Dit heet strippen: Deze methode bestaat de vacht uit twee ruwe lagen en de onderwol. Om de 3 a 4 maanden wordt de bovenste rijpe laag eraf geplukt.

Ontwollen:
Met een speciaal hark/kam wordt de vacht uitgewold. Dit gebeurt bij honden met een dubbele vacht, zoals de Duitse Herder, Berner Sennenhond. Het ontwollen gebeurt in het voor- en najaar om ze door de rui heen te helpen. Als dit niet verwijderd wordt kunnen er huidirritaties en klitten ontstaan.

Wassen/Föhnen:
Voor het wassen gebruiken wij een hoogwaardige kwaliteit honden shampoo, wij hebben verschillende soorten shampoo voor verschillende vacht types. Als uw hond last heeft van zijn huid hebben wij een speciale shampoo voor de gevoelige huis. Maar als u liever uw eigen shampoo of shampoo van de dierenarts heeft wassen wij de hond daarmee.